Skip to main content

Меморандум о сарадњи Врховног касационог суда и Правосудне академије

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Интегрисаним претрагама наведених база, по јединствено дефинисаним кључевима, усаглашених од стране обе институције, судије у Србији добијају могућност да веома ефикасно и ефективно унапреде рад, и то кроз значајно смањивање времена претраге база судских одлука, али и повећању квалитета одлука судова у Републици Србији.

 

Галерија фотографија са свечаног потписивања упутства - извор: Правосудна академија

Врховни касациони суд и Правосудна академија ће наведене активности спроводити самостално и уз помоћ међународних пројеката намењених јачању капацитета обе институције у циљу што успешније реализације активности предвиђених овим Меморандумом о сарадњи.

Циљеви који се желе постићи омогућавањем размене података између две базе података судске праксе су вишеструки и надовезују се на претходно остварене резултате током ЕУ пројеката ”Унапређење ефикасности правосуђа” (ЈЕП) и „Подршка правосудној академији“ (ЈАП). Резултати пројекта ”Унапређење ефикасности правосуђа” се односе на дефинисање унапређене листе кључних речи и отварање индивидуалних налога за коришћење базе података судске праксе Врховног касационог суда, сваком судији у свим судовима у Републици Србији.

 Са друге стране пројекат „Подршка правосудној академији“ је у значајној мери допринео формирању базе судске праксе одлука Европског суда за људска права у Стразбуру. Омогућавање размене података између две постојеће базе података, са референцама на одлуке које се могу повезати, између домаћег правосуђа и одлука суда у Стразбуру, стварају се предуслови за свеобухватан преглед и анализу судских одлука које би судијама у Републици Србији, али и широј стручној јавности, дали хронолошки увид у одлуке у предметима од интереса за судску праксу.

Нацрт Меморандума, можете погледати овде

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL