Skip to main content

Заказано полагање завршног испита XI генерације корисника почетне обуке Правосудне академије

Датум
Локација
Београд, Теразије 41
Аутор
Правосудна академија

Једанаеста генерација корисника почетне обуке спрема се за полагање завршног испита на Правосудној академији.

 

Кориснике почетне обуке су за проверу развијености компетенција спремали дугогодишњи ментори, судије и тужиоци са подручја све четири апелације у чијим седиштима су припреме и одржане током лета.


Законом о Правосудној академји („Сл. гласник РС", бр. 104/2009, 32/2014 - одлука УС и 106/2015“) завршни испит дефинисан је као провера практичних знања и способности (компетенција) за обављање посла носилаца правосудних функција.

 

Завршни испит XI генерације корисника почетне обуке одржаће се у периоду од 02. до 11. октобра 2023. године по следећем РАСПОРЕДУ ПОЛАГАЊА КАНДИДАТА ПО ДАНИМА

 
 

Испитну комисију чине:

 

Оценом од 1 до 5 процењиваће ниво стечених компетенција корисника кроз симулације суђења са посебним освртом на следеће критеријуме:

  • управљање поступком,
  • правна аргументација и
  • општи утисак излагача

 

Пратећи савремене  тенденције интеграције модерних технологија у правосудни систем и овогодшњи завршни испит реализоваће се у хибридном формату, где ће кандидати из апелације Београд, у периоду од 02. до 05. октобра 2023.године, полагати у просторијама Правосудне академије у улици Краља Петра бр. 45, док ће кандидати из апелација Нови Сад, Ниш и Крагујевац, полагати у просторијама Академије у тим градовима, пред камерама, у двосмерној комуникацији са члановима испитне комисије која ће бити у Београду, у преносу полагања у реалном времену путем ЛМС интернет платформе Академије за учење на даљину.

 

Програм почетне обуке заснован је на моделу развоја компетенција неопходних за вршење неке од правосудних функција. Обухвата примену материјалних и процесних закона, судску и тужилачку праксу, међународне правне стандарде, развијање посебних вештина неопходних за обављање судске и тужилачке професије као и начела судијске и тужилачке етике. Реализује се кроз менторски рад и стручно усавршавање полазника.

 

Један од доказа квалитета почетне обуке на Правосудној академији као и њеног значаја у стручном усавршавању будућих носилаца правосудних функција јесу и успеси корисника почетне обуке на Themis такмичењу Европске мреже за обуку у правосуђу.  Лука Анђелковић, Гала Богосављевић (корисници почетне обуке X генерације) и Јелена Михајловић (корисница почетне обуке XI генерације).

 

Директан пренос завршног испита могуће је пратити преко YouTube канала Правосудне академије

 

Правосудна академија жели пуно среће и успеха XI генерацији корисника почетне обуке!

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL