Skip to main content

Тренинг за тренере Поступање у случајевима фемицида: Приручник за правосуђе

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

АИРЕ Центар, невладина организација са седиштем у Великој Британији, уз финансијску подршку Владе Велике Британије тренутно имплементира регионални вишегодишњи пројекат с циљем повећања приступа правди за жртве и оне који су преживели родно засновано насиље кроз веће разумевање родних питања међу правосуђима Западног Балкана. Пројекат се имплементира у блиској сарадњи с највишим судовима и центрима за едукацију у правосуђу широм региона.


Током имплементације пројекат комбинује аналитичке активности, активности на изградњи капацитета и комуникацијске активности. Кроз пројектне активности су извршили анализу судске праксе у случајевима фемицида и на основу ових налаза сачинили регионални извештај с конкретним препорука и смернице за поступање у случајевима фемицида.


С циљем презентовања смерница што већем броју судија и тужилаца у Србији, АИРЕ Центар, у сарадњи с Правосудном академијом планира да организује већи број радионица. 


Циљ је да тренери на овим радионицама буду чланови ГЦЈ мреже која је формирана у склопу пројекта, а тим поводом је 16. априла 2024. године у сали Института за криминолошка и социолошка истраживања одржан тренинг за тренере. Предавачице на тренингу су биле др Невена Петрушић и др Косана Бекер.


Теме на тренингу су биле:
-    Фемицид – родно засновано убиство жена;
-    Препознавање фемицида – радионица;  
-    Изазови у пракси – квалификација дјела, олакшавајуће и отежавајуће околности;
-    Родни стереотипи и предрасуде у случајевима фемицида – појам и примјери из судске праксе.

Тренинг за тренере Поступање у случајевима фемицида: Приручник за правосуђе - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL