Skip to main content

Krivičnopravna zaštita životne sredine za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine

Датум
Локација
Teslić, FBIH
Аутор
Pravosudna akademija

Uspešno je završen dvodnevni  seminar projekta Eko-pravda na temu: ”Krivičnopravna zašt ita životne sredine” 15. i 16.aprila u Tesliću,   za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine.  

Organizovan je u partnerstvu sa Pravosudnom akademijom Republike Srbije kao i u saradnji sa entitetskim centrima za edukaciju sudija i tužilaca BIH.

Krivičnopravna zaštita životne sredine za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine

Krivičnopravna zaštita životne sredine za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine - slika 1

Prvi dan seminara predstavljeni su: publikacija „Sudska praksa u oblasti zaštite životne sredine u BiH“, Fatima Mrdović, sudija Vrhovnog suda FBiH i predsednica Odseka za sudsku praksu i Vera Bjelogrlić, šef Odseka za sudsku dokumentaciju i edukaciju, zatim pravni propisi koji se tiču zaštite životne sredine u BIH, Petar Pavlović, pravni ekspert, kao i Evropsko ekološko pravo s naglaskom na novu Direktivu o ekološkom kriminalu, sudija Jesús Agustín Pueyo Rodero, član Evropske mreže sudija za životnu sredinu i tužiteljka Katerina Weissova, član Evropske mreže tužilaca za životnu sredinu

Krivičnopravna zaštita životne sredine za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine

Krivičnopravna zaštita životne sredine za sudije i tužioce Bosne i Hercegovine - slika 2

Drugi dan seminara je bio posvećen praktičnim slučajevima kao što je: Krivično materijalna zaštita životne sredine i ekološka krivična dela propisana KZ Republike Srbije, Siniša Važić, sudija Apelacionog suda u Beogradu (u penziji), Predstavljanje hipotetičkog slučaja i njegovo rešavanje, iz ugla sudije, Radmila Medaković, sudija, Osnovni sud u Banjaluci i Predstavljanje hipotetičkog slučaja i njegovo rešavanje, iz ugla tužioca , Dino Redžović, tužilac, Okružno tužilaštvo Trebinje.

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL