Skip to main content

Učešće Pravosudne akademije na konferenciji i radionici posvećenim primeni novih tehnologija u pravosuđu i borbi protiv visokotehnološkog kriminala

Датум
Локација
Sarajevo
Аутор
Pravosudna akademija

Shvatajući značaj kontinuirane edukacije i praćenja inovacija u informatičkoj sferi i sveprisutne digitalizacije procesa u obrazovanju i pravosudnim profesijama, Pravosudna akademija učestvovala je u aprilu na konferencijama posvećenim primeni novih tehnologija u pravosuđu i borbi protiv visokotehnološkog kriminala.


Konferencija posvećena primeni novih tehnologija “Advancing the HJPC BiH regional ICT (information and communication technologies) Hub initiative through CEPEJ Cyberjustice tools and good practices” organizovana je 16. i 17. aprila na Jahorini, u saradnji Evropske komisije za efikasnost u pravosuđu (CEPEJ) i Visokog sudskog i tužilačkog saveta Bosne i Hercegovine. Predstavnik Pravosudne akademije bio je Aleksandar Stojanović, rukovodilac Dokumentaciono-informacionog centra. 


Glavne teme konferencije bile su izazovi u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u pravosuđu, promocija CEPEJ sajber alata sa fokusom na primenu veštačke inteligencije, video konferencija u sudskim postupcima, e–podnesci i e–pravosuđe, razmena iskustava i primera dobre prakse. 


Radionica „International Workshop on Combating Cybercrime“ održana je u periodu od 17. do 19. aprila u Sarajevu u organizaciji Pravosudne akademije Turske i Centra za edukaciju sudija i tužilaca Bosne i Hercegovine. Predstavnici Pravosudne akademije bili su Aleksandar Stojanović rukovodilac Dokumentaciono-informacionog centra, Biljana Stepanović načelnica Dokumentaciono-informacionog centra i Ratko Marković javni tužilac u Posebnom tužilaštvu za borbu protiv visokotehnološkog kriminala pri Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.


Radionica je bila posvećena primeni međunarodnih propisa, elektronskim dokazima i digitalnoj forenzici, bezbednosti na internetu, kao i razmeni iskustava o aktuelnim problemima u praksi u pravnim sistemima Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Turske sa predlozima rešenja.

 
Više informacija o konferenciji “Advancing the HJPC BiH regional ICT (information and communication technologies) Hub initiative through CEPEJ Cyberjustice tools and good practices” možete pročitati na linku: https://www.coe.int/en/web/cepej/-/the-cepej-co-organises-a-regional-workshop-aimed-at-development-of-a-hub-dedicated-to-new-technologies-in-justice-systems 


Više informacija o radu Evropske mreže za efikasnost u pravosuđu možete pročitati na linku: https://www.coe.int/en/web/cepej/ 

 

Pravosudne akademije Republike Srbije i Republike Turske potpisale su Memorandum o saradnji u oktobru 2022. godine, u okviru koje su nosioci pravosudnih funkcija Srbije i Turske razmenjivali znanja i iskustva na radionicama iz krivične materije.


Naredna aktivnost u sklopu saradnje Akademija zemalja Zapadnog Balkana i Turske pod nazivom „International Training Program on Contemporary Issues in Human Rights Law and Presentation Competition“ realizovaće se u maju u Skoplju, u koorganizaciji Pravosudnih akademija Republike Turske i Republike Severne Makedonije. Pravosudnu akademiju Republike Srbije predstavljaće tročlani tim korisnika početne obuke.

Učešće Pravosudne akademije na konferenciji i radionici posvećenim primeni novih tehnologija u pravosuđu i borbi protiv visokotehnološkog kriminala - Izvor: Pravosudna akademija/Savet Evrope

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL