Skip to main content

Trening za trenere Postupanje u slučajevima femicida: Priručnik za pravosuđe

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

AIRE Centar, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije trenutno implementira regionalni višegodišnji projekat s ciljem povećanja pristupa pravdi za žrtve i one koji su preživeli rodno zasnovano nasilje kroz veće razumevanje rodnih pitanja među pravosuđima Zapadnog Balkana. Projekat se implementira u bliskoj saradnji s najvišim sudovima i centrima za edukaciju u pravosuđu širom regiona.


Tokom implementacije projekat kombinuje analitičke aktivnosti, aktivnosti na izgradnji kapaciteta i komunikacijske aktivnosti. Kroz projektne aktivnosti su izvršili analizu sudske prakse u slučajevima femicida i na osnovu ovih nalaza sačinili regionalni izveštaj s konkretnim preporuka i smernice za postupanje u slučajevima femicida.


S ciljem prezentovanja smernica što većem broju sudija i tužilaca u Srbiji, AIRE Centar, u saradnji s Pravosudnom akademijom planira da organizuje veći broj radionica. 


Cilj je da treneri na ovim radionicama budu članovi GCJ mreže koja je formirana u sklopu projekta, a tim povodom je 16. aprila 2024. godine u sali Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja održan trening za trenere. Predavačice na treningu su bile dr Nevena Petrušić i dr Kosana Beker.


Teme na treningu su bile:
-    Femicid – rodno zasnovano ubistvo žena;
-    Prepoznavanje femicida – radionica;  
-    Izazovi u praksi – kvalifikacija djela, olakšavajuće i otežavajuće okolnosti;
-    Rodni stereotipi i predrasude u slučajevima femicida – pojam i primjeri iz sudske prakse.

Trening za trenere Postupanje u slučajevima femicida: Priručnik za pravosuđe - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL