Skip to main content

Sprečavanje i suzbijanje trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i prinudnog rada

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

U okviru projekta: „Sprečavanje nekažnjivosti trgovaca ljudima i podrška žrtvama trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi“ finansiranog od strane Kancelarije Vlade Sjedinjenih Američkih Država za praćenje i borbu protiv trgovine ljudima, Kancelarija Ujedinjenih nacija za pitanja droge i kriminala (UNODC) u saradnji sa Pravosudnom akademijom Republike Srbije organizovala je obuku: „Sprečavanje i suzbijanje trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i prinudnog rada – multisektorski pristup“, u periodu od 4. do 6. jula 2023. godine u Vrdniku, odnosno od 28. do 30. novembra 2023. godine u Vrnjačkoj Banji. 


Cilj pomenutih radionica bio je jačanje kapaciteta predstavnika policije, tužilaštva i sudova u suprotstavljanju trgovini ljudima u cilju radne eksploatacije i prinudnog rada, uz oslanjanje na rezultate aktivnosti koje na tom planu preduzimaju predstavnici drugih državnih organa, pre svega Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (Inspektorata za rad, Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima), kao i relevantnih međunarodnih organizacija i specijalizovanih organizacija civilnog društva.


Kao nastavak pomenutih obuka u sredu 20. marta 2024. godine posredstvom ''ZOOM'' platforme održan je onlajn sastanak sa ciljem razmene informacija o u međuvremenu postignutim rezultatima, odnosno nastavak diskusije o iskustvima u krivičnopravnom odgovoru protiv trgovine ljudima. Sastanak je podrazumevao učešće predstavnika sudova, javnog tužilaštva, policije i sektora podrške i zaštite koji su bili obuhvaćeni prethodno održanim obukama.


Ciljevi sastanka uključuju sledeće: 
    - Omogućavanje diskusije o efikasnosti obuke i operativnim rezultatima; 
    - Omogućavanje razmene znanja, iskustava i inovativnih pristupa u borbi protiv trgovine ljudima na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom nivou; 
    - Omogućavanje diskusije o ključnim trenutnim trendovima vezanim za problematiku trgovine ljudima; 
    - Promovisanje partnerstva i podsticanje saradnje među svim relevantnim akterima. 
    
Moderatori sastanka bili su:
-    Tamara Mirović, javni tužilac u Vrhovnom javnom tužilaštvu
-    Milan Žarković, redovni profesor na Kriminalističko-policijskom univerzitetu

Sprečavanje i suzbijanje trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije i prinudnog rada - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL