Skip to main content

Управљање ударним групама за борбу против корупције и њихово развијање - Ечка, од 07-09. и од 11-13.06.2018

Датум
Локација
Ечка

Главни циљ ових радионица, је постизање делотворније идентификације и успешније истраге и процесуирање предмета јавне корупције и привредног криминала као и подршка делотворности нових специјализованих организационих јединица за сузбијање корупције у Србији.

Галерија фотографија са обуке "Управљање ударним групама за борбу против корупције и њихово развијање" - извор: Сајт пројекта превенција и борба против корупције 

Више од 50 представника државних институција које су укључене у борбу против корупције и организованог криминала учествовало је у две тродневне обуке које су заједно организовали пројекат Превенција и борба против корупције, који финансира Европска унија и пројекат ОПТАД (Канцеларија за развој, помоћ И обуку тужилаштва) Министарства правде САД, у сарадњи са Министарством правде Републике СрбијеРепубличким јавним тужилаштвом и Правосудном академијом. Учесници су били службеници и специјалних одељења формираних у Београду, Нишу, Новом Саду и Краљеву.

Циљ заједничке обуке одржане у Ечкој у две истоветне сесије, 7-9. и 11-13. јуна 2018. је да се пружи подршка државним институцијама у спровођењу Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, тероризма и корупције, који је у примени од 1. марта 2018. године.

Скупу су присуствовали представници правосудних органа, Агенције за борбу против корупције, полиције,Пореске полиције, Управе царине, Управе за јавне набавке, тужиоци, Агенције за привредне регистре, Народне банке Србије, Државне ревизорске институције, Републичког геодетског завода и Управе за спречавање прања новца.

Другог дана обуке, присутнима се обратио Њ.Е. господин Кајл Скат, амерички амбасадор у Републици Србији, истакавши значај борбе против корупције и подршке коју САД пружају Србији у тој борби.

Радомир Илић, државни секретар Министарства правде, захвалио се свима на подршци у организацији догађаја и истакао да ће Министарство активно пратити примену Закона који је омогућио повезвање свих државних институција и органа у заједничкој борби против корупције.

Директор Правосудне академије Ненад Вујић нагласио је да је неопходна синергија свих представника инситуција које ће међусобно повезане радити на случајевима корупције.

Заменик републичког јавног тужиоца Миљко Радисављевић је истакао да је едукација професионалаца кључна за борбу против корупције и привредног криминала. Он је водио ове две тродневне обуке заједно са америчким и експертима на пројекту ЕУ.

У наставку радионице, Марћело Репићи, таск менаџер Делегације ЕУ у Србији захвалио се учесницима и нагласио да ће пројекат наставити да пружа активну подршку кроз организовање обука за представнике институција. Он је подсетио на борбу коју је против сицилијанске мафије водио Ђовани Фалконе, италијански судија који је убијен 1992.године. “Прати новац и наћи ћеш кривично дело”, говорио је Фалконе.

Ова обука је организована као практична радионица за професионалце који ће се борити против корупције у свакодневном послу. Учесници су у групама разговарали о улози службеника (официра) за везу, новим методама спровођења кривичних истрага, односу између тужилаца, полиције и официра за везу, изради одговарајућих процедура, најбољој пракси и приступима,како би се новим специјализованим јединицама омогућила проактивна борба против корупције.

Оцењено је да је обука у Ечкој подршка Влади Србије у спровођењу новог Закона са циљем да се ефикасније и делотворније истраже и кривично процесурирају случајеви корупције и привредног криминала.  

Посебна одељења за сузбијање корупције у Београду, Новом Саду, Нишу и Краљеву, успостављена су у оквиру виших јавних тужилаштава и виших судова, на основу Закона о организацији и надлежности државних органа у сузбијању организованог криминала, тероризма и корупције, као и посебна организациона јединица за борбу против корупције у оквиру полиције. Закон предвиђа и одређивање служебника (официра) за везу у 13 државних институција које се баве сузбијањем корупције. Од 1. марта 2018. тужиоци могу да формирају ударне групе за истраге криминалних активности у складу са новим законом. Осим специјализованог тужиоца и експерта финансијске форензике, ударна група ће укључивати и стручњаке из других државних органа који могу допринети истрагама.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL