Skip to main content

Трочлани тим Правосудне академије, победник је међународног такмичења одржаног у Скопљу, прилог Радио телевизије Србије

Датум
Локација
Ниш
Аутор
Радио телевизија Србије

Учествовало је десет правних тимова из свих земаља Балкана и Турске.

Јелена, Гала и Лука чине трочлани тим Правосудне академије из Ниша, који је победио на такмичењу у Северној Македонији. Имали су задатак да представе неку од пресуда Европског суда у Стразбуру против наше државе.

Изабрали су пресуду у случају несталих беба из породилишта.

Цео прилог можете погледати овде.

Јелена Михајловић: „Наш фокус је био извршење те пресуде, које још увек траје, Будући да је Европски суд наложио држави да донесе посебан Закон, са циљем да се утврде све чињенице о статусу новорођене деце за које постоји сумња да су нестала из породилишта у Србији.“

Јелена Михајловић, члан победничког тима Правосудне академије

Случај се износи на енглеском језику, а нишки тим чији је ментор била судија Вишег суда Љиљана Марјановић Андрић, био је веома убедљив.

Гала Богосављевич: „На такмичењу се оцењивала правна аргументација пре свега, начин на који је сваки тим изнео конкретан случај, логички след како је приказана свака пресуда Европског суда за људска права, њено извршење, али и презентација.“

Гала Богосављевић

За будуће судије и јавне тужиоце, ова такмичења су важна, јер се ближе упознају са европском праксом.

Лука Анђелковић: „А значајни су наравно зато што нам омогућавају да се повежемо са колегама из региона, да разменимо наша искуства, да разговарамо о сличностима и разликама између наших правних система.“
Овај тим већ је пре три године у Лисабону био најбољи у познавању и примени права Европске уније и Европске конвенције о људским правима Савета Европе.

Лука Анђелковић

 

Правосудна академија захвањује редакцији Јутарњег дневника Радио телевизије Србије на уступљеном видео материјалу.

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL