Skip to main content

Уводни онлајн регионални састанак поводом обележавања почетка ХЕЛП онлајн курса Савета Европе: “Приступ правди за жене“

Датум
Локација
Београд
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија je, у сарадњи са пројектом Савета Европе Хоризонтал Фасилити за Западни Балкан и Турску, регионална акција „Приступ правди за жене на Западном Балкану“,  дана 17. марта 2024. године, организовала онлајн уводни састанак поводом обележавања почетка туторисаног ХЕЛП онлајн курса Савета Европе на тему: „Приступ правди за жене“.
Курс је израђен у склопу пројекта Партнерства за добро управљање “Јачање приступа правди за жене жртве насиља у шест земаља Источног партнерства”, а израдило га је Одељење за родну равноправност у сарадњи са ХЕЛП програмом Савета Европе. Овај курс је намењен судијама и тужиоцима из земаља региона.

ХЕЛП онлајн курс „Приступ правди за жене“ даје свеобухватан преглед међународних и европских стандарда за женска права и равноправност полова, судских пракси и добрих пракси. Ово је први ХЕЛП курс који представља јединствен извор знања о питањима равноправности полова и правде, обухватајући опсежне стандарде Савета Европе, извештаје о праћењу и инструменте меког права у овој области.

На уводном регионалном састанку учесницима курса су се обратили национални тутори као и:
-    Aнка Сандеску, пројектна менаџерка, одељење за родну равноправност, Савет Европе
-    Јасминка Перуничић Ален, пројектна координаторка ХЕЛП на Западном Балкану
-    Елизабет Дубан, експерт из Савета Европе, као и аутор курса “Приступ правди за жене“
-    Оливера Пејак Прокеш, судија Апелационог суда у Новом Саду, ХЕЛП тутор курса за учеснике из Србије

Уводном регионалном онлајн састанку присуствовали су чланови Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији, судије основних, виших и апелационих судова у Републици Србији, јавни тужиоци основних и виших јавних тужилаштава у Републици Србији и судијски помоћници.

Планирано трајање курса је од 17.04.2024. године до 20.06.2024. године.

Учесницима ће након завршетка курса бити уручен сертификат о похађању – успешно савладаном курсу, који заједнички издају Правосудна академија и Савет Европе.
 

Уводни онлајн регионални састанак поводом обележавања почетка ХЕЛП онлајн курса Савета Европе: “Приступ правди за жене“ - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL