<

Амандмани остају

На завршном округлом столу о изменама Устава, министарка поручила. Нема мењања текста, упркос критикама правосудних удружења

Nenad Vujic Novosti

РАДНИ текст уставних амандмана неће бити повучен из јавне расправе, како су то захтевала поједина струковна удружења, поручила је министарка правде Нела Кубуровић на завршном округлом столу о изменама Устава.

- Расправа се завршава 8. марта, после чега ћемо размотрити све послате примедбе и послати текст измена Венецијанској комисији на мишљење. Уколико њихова оцена буде позитивна, у Скупштини ће бити покренута иницијатива за измену Устава. У Устав не уводимо нова решења која већ не постоје у земљама ЕУ и сви амандмани су у складу с препорукама Венецијанске комисије - рекла је министарка.

Извор: Инсајдер видео прилог

Скупштина Србије мораће двотрећинском већином да изгласа предлог измена, а коначну реч даће грађани на референдуму. Кубуровићева је навела и да је циљ измена гаранција независности судства, али се на том путу не смеју заборавити ни принципи поделе власти на извршну, законодавну и судску.

Министарка је одговорила на гро примедаба које су се чуле током јавне расправе, а међу којима је кључна та што ће у састав Високог савета судства, поред пет судија, ући и пет истакнутих правника које ће бирати Скупштина. Из њихових редова бираће се председник са "златним гласом" у случају изједначеног броја гласова.

- Закон ће одредити које критеријуме треба да испуњава "истакнути правник" да би био члан ВСС. Такође, да би одлука била донета неопходан је кворум од осам чланова ВСС. То значи да "златни глас" не вреди уколико судије не дају кворум за одржавање седнице - објаснила је министарка.

Премијерка Ана Брнабић поручила је да се измене Устава раде не због европских интеграција и акционог плана за поглавље 23, већ због интереса грађана Србије.

- Када је доношен Устав 2006, није било ни овакве јавне дебате, нити је тражено мишљење Венецијанске комисије. Већ та чињеница показује колико је Србија напредовала и колико су ово министарство и Влада одговорнији него тадашње институције - рекла је Брнабићева, и додала да су у претходне четири године имплементиране тешке, али неопходне реформе.

- Али све реформе могу да падну у воду ако немамо ефикасно судство које даје сигруност и стабилност грађанима, привреди, инвеститорима, предузетницма, малим и средњим предузећима - рекла је Брнабићева.

Округлом столу нису присуствовала струковна удружења.

ГАРАНТ САМОСТАЛНОСТИ

ЗА разлику од судија које су самосталне и независне, тужиоци не могу бити независни, већ само самостални. Зато они неће бити у већини Високог савета тужилаца. Њихова самосталност, према речима Кубуровићеве, подстаћи ће се тако што ће по истеку мандата јавни тужилац аутоматски постати заменик у тужилаштву у ком је обављао функцију. Такође, мандат чланова ВСС и ВСТ биће пет година.

<