<

Завршна конференција Хоризонтал фасилити пројекта за Западни Балкан и Турску

Аутор: Правосудна академија
Локација: Тирана

Око 200 представника земаља Западног Балкана окупило се у Тирани 04. априла 2019. године, како би поделили своја искуства на завршној конференцији о успешној реализацији Пројекта Хоризонтал фасилити (”Horizontal Facility”).


 
Завршна конференција Хоризонтал фасилити пројекта за Западни Балкан и Турску - Извор: Правосудна академија
Српску делегацију чинили су представници бројних институција као што су Министарство правде, Министарство унутрашњих послова, Врховни касациони суд, Правосудна академија, Повереник за родну равноправност, Канцеларија за европске интеграције, Центар за спречавање трговине људима, као и представници неколико невладиних организација које се баве заштитом људских права. Делегацију је предводио Чедомир Бацковић, помоћник министра правде Републике Србије.
Конференција се одвијала у три сесије:
  • унапређење правде
  • борба против корупције, економског и организованог криминала
  • анти-дискриминација и заштита посебно осетљивих група

Представници земаља презентовали су успешно спроведене пројекте који су укључивали рад на побољшању услова у затворским институцијама, јачању интегритета судства, спречавању корупције и јачању активности везаних за спречавање трговине људима и развој равноправности и толеранције.

Конференција је закључена ставом да је пројекат веома успешно спроведен у земљама Западног Балкана, а кроз другу фазу наставка Пројекта препоручује се појачана међудржавна сарадња како би све земље овог региона што брже напредовале ка придруживању Европској унији.

<