<

Кубуровић: Измена закона уједначиће праксу судова и јавних извршитеља

Аутор: РТС
Локација: Београд

Министарка правде Нела Кубуровић наводи за РТС да ће наредне године бити промењен Закон о извршењу и обезбеђењу, истичући да ће потпуна новина у закону бити уводење е-аукције. Очекује да се Предлог закона нађе пред посланицима у Народној скупштини у првој половини године.

Министарка правде Нела Кубуровић
Министарка правде Нела Кубуровић

Закон о извршењу и обезбеђењу биће промењен, и на томе већ неколико месеци ради радна група у којој су судије, адвокати, предстваници Народне банке, Америчке привредне коморе, Савета инвеститора и НАЛЕД-а, наводи за РТС Нела Кубуровић.
Додаје да је више од милион и по предмета завршено од увођења закона, и да су судови знатно растерећени.
 

Друга измена закона за три године. У ком правцу ће се закон мењати?

- Приликом доношења Закона о извршењу и обезбеђењу 2015. године Министарство правде се обавезало да ће да прати начин примене, његову имплементацију и тада смо већ рекли да ако се уоче неправилности у раду свакако да приступимо новим изменама пре свега како бисмо имали уједначену судску праксу, извршитељску праксу. Све оно што изазива проблеме треба на време отклонити, јер је извршни поступак изузетно битан и управо са њим заокружујемо цео један парнични поступак који се води и омогућавамо ономе ко је добио неко потраживање да га на адекватан начин и оствари.

Додаје да Министарство има традицију да формира велике радне групе нарочито када је реч о извршном поступку где су представници свих струковних група, али и шире јавности.

- Тако да смо имали прилике да добијемо информације шта је оно што изазива проблеме током ове две године и управо је то био разлог зашто смо се одлучили за формирање радне групе која већ ради неколико месеци. Министарство има традицију да формира велике радне групе нарочито када је реч о извршном поступку где су представници свих струковних група, али и шире јавности, тако да ова група има преко 20 чланова, не само да су представници свих нивоа судова, извршитеља, већ и Народне банке, представници Америчке привредне коморе, Савета страних инвеститора, НАЛЕД-а.

Наводи да се током рада радне групе искристалисало доста нових спорних питања које треба решити, те је нагласила да је циљ да се уклопе различити интереси.

– Радимо на уједначавању судске праксе зато што смо установили да извршитељи на подручјима различитих апелација различито поступају, да судови различито поступају, да је често нејасно шта је то неправилан акт који доноси извршитељ.

Наглашава да ће потпуну новину у Закону представљати увођење е-аукције.

– Управо се установило да код продаје некретнина имамо највише недостатака, највише неправилности, тако да кроз увођење е-аукције какава пракса постоји и ЕУ имаћемо транспарентан процес, омогућићемо свим заинтересованима да учествују информације ће бити заштићене.

Са друге стране закон треба да се бави социјалним каратером, тако да ће одређене социјалне категорије бити обухваћене изменама и допунама

Питање је и заштита крова над главом. То траже удружења, на томе инсистирају. Може ли дом да буде изузет из Закона, да ли се то уопште разматра?

– Свакако та иницијатива се разматра, радна група то има у виду, верујем да ће се наћи неко компромисно решење да ли дом може бити у потпуности изузет или не. Али оно што је битно да се мора водити рачуна о начелу сраземере који и дан данас јесте кроз Закон прописан као једно од основних начела. У пракси се показало да се продају непокретности али и имовина веће вредности од потраживања тако да је то један од разлога због ког треба да се преиспита и да се на одговарајући начин начело сразмере заштити.

Много је притужби и због тарифа извршитеља да ли су оне тема радне групе?

– Увек се поставља питање накнаде односно тарифе за рад извршитеља. Морам да кажем да су приликом доношења новог Закона 2015. године тарифе итекако снижене у односу на претходну која је постојала за чак близу 50 процената. Ограничен је и лимит – колика је највећа награда који извршитељ може да прими. Али уочили смо да постоје одређене радње које се и даље наплаћују, а које можда не треба. Свакако да ће се измене и допуне Закона и Правилник о тарифама претрпети измене како би извршни поверилац и извршни дужник имали мање трошкове поступка.

Када ће закон бити донет?

– Радна група завршава свој први део ускоро, тако да ће се радна верзуја текст наћи и на јавној расправи која ће бити организована у све четири апелације, након тога ће нацрт бити достављен и свим релевантним институцијама, биће позвана стручна и шира јавност да достави своје примедбе, тако да верујем да ћемо имати у првој половини године закон у Народној скупштини.

<