<

Подршка Шведске реформи правосуђа у Србији

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд

Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са амбасадором Краљевине Шведске у Србији Њ.Е. Јаном Лундином са којим је разговарала о процесу евроинтеграција Србије, као и о даљој подршци Краљевине Шведске спровођењу реформе правосуђа.Фотографије са данашњег састанка министарке правде Неле Кубуровић са 
амбасадором Краљевине Шведске у Србији Њ.Е Јаном Лундином
Извор : Министарство правде
 

Амбасадор Шведске је указао да његова држава подржава пут Србије ка Европској унији и исказао уверење да је њено место међу државама европске заједнице. Он је истакао да Краљевина Шведска пружа подршку Србији у спровођењу њених реформи и оценио да је свакако међу њима и унапређење правосуђа.

Амбасадор је рекао да Краљевина Шведска жели да пружи даљу подршку Србији у процесу реформе правосуђа и да ће та сарадња бити настављена кроз Мултидонаторски фонд за подршку сектору правде (МДТФ).

Министарка Кубуровић се захвалила амбасадору на подршци коју Краљевина Шведска већ годинама уназад пружа Србији на унапређењу и јачању њених правосудних капацитета. Она је указала да је МДТФ до сада пружио велику подршку Министарству правде и целом правосуђу у реализацији великих и битних пројеката, попут израде Нацрта закона о бесплатној правној помоћи. Министарка је указала да МДТФ експерти управо раде на изради нове Функционалне анализе правосуђа, која треба да буде основа за нову Националну стратегију за реформу правосуђа, те да је наставак подршке од стране Мултидинаторског фонда од великог значаја за даљи процес реформи.

Она је навела да је један од највећих задатака у којем је Министарство правде имало значајну улогу био израда текста уставних амандмана у обаласти правосуђа, који за циљ имају јачање независности судства, али и његове одговорности. Министарка правде је указала да је Влада РС проследила Народној скупштини иницијативу за измену Устава (у области правосуђа) чиме је даљи процес измена у надлежности Скупштине.

Министарка Кубуровић и Амбасадор усагласили су се да је Србија остварила напредак, али да је очекује још доста рада на путу евроинтеграција.

<