<

Кубуровић: Верујем да ћемо током пролећа бити у прилици да мењамо Устав

Аутор: РТС
Локација: Београд
Извор: РТС, Танјуг

Министарка правде Нела Кубуровић најавила је данас да се на пролеће може очекивати промена Устава, с обзиром да је Скупштини Србије достављена иницијатива који чланови из области правосуђа би требало да се измене.

Кубуровић: Дебата о Уставу на пролеће - Званични Јутјуб канал РТС

"Верујем да ће Скупштина Србије испунити све своје процедуре, показати инклузивност и да ћемо током пролећа бити у прилици да мењамо Устав, који треба да буде основа за доношење сета закона, а у циљу јачања и независности и одговорности судства", рекла је Кубуровић за РТС.

Кубуровић: Верујем да ћемо током пролећа бити у прилици да мењамо Устав
Кубуровић: Верујем да ћемо током пролећа бити у прилици да мењамо Устав - ФОТО: Министарство правде Републике Србије

Она је казала да је Влада Србије упутила предлог Скупштини Србије који чланови треба да се промене са образложењем зашто их треба мењати и да сада Одбор за Уставна питања Скупштине Србије треба да обавести све посланике у парламенту и изнесе иницијативу за промену Устава на гласање.

"Потребно је да две трећине посланика прихвати да се удје у процедуру измене Устава и тек након тога ако Скупштина то прихвати Влада ће доставити амандмане које смо припремили и који ће да буду полазна основа за даљи рад", казала је Кубуровић.

Она је додала да одбор после тога треба да организује даље јавну дебату не само скупштинску већ да и сви заинтересовани могу да изнесу став и мишљење.

Кубуровић је казала да је Министарство правде иницијативу за промену Устава упутило парламенту после 18 месеци јавне расправе и да је текст који је министарство припремило усаглашено са свим препорукама Венецијанске комисије.

<