<

Министарка Кубуровић са амбасадором Холандије о Поглављу 23

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд
Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са амбасадором Холандије у Србији Њ.Е. Хенком ван ден Долом са којим је разговарала о испуњавању обавеза у оквиру Акционог плана за Поглавље 23, као и о предстојећем Извештају о напретку Србије у процесу евроинтеграција.

 
Министарка Кубуровић са амбасадором Холандије у Србији Њ.Е. Хенком ван ден Долом
Извор: Министарство правде
Министарка и амбасадор су се сагласили да је Холандија битан партнер Србије у процесу испуњавања њених обавеза у оквиру поглавља 23 и 24, као и да амбасада Холандије већ дуго времена пружа подршку Министарству правде у остварењу његових циљева.
 

Министарка Кубуровић је указала да је Србија доста тога урадила у протеклом периоду (од прошлог Извештаја о напретку), и истакла да је Народна скупштина недавно усвојила сет правосудних закона, међу којима су Закон о бесплатној правној помоћи, Закон о заштити података о личности, као и Закон о лобирању. Она је навела да су то три у потпуности нова закона, која уводе битне новине у правни систем Србије. Министарка је нагласила да Закон о бесплатној правној помоћи грађани Србије чекају дуже од једне деценије, а који управо има за циљ унапређење владавине права.

Са друге стране, она је указала да је нови Закона о заштити података о личности у потпуности усаглашен са ЕУ стандардима, као и да је добио позитивну оцену Европске комисије и „ЕВРОЏАСТ“-а. Нови Закон о лобирању, како је Кубуровић рекла, представља испуњавање мера из Акционог плана за борбу против корупције, али и једне од ГРЕКО препорука.

Амбасадор Холандије је изразио задовољство што је Србија најзад добила Закон о бесплатној правној помоћи, али и што је усвојен нови Закон о заштити података о личности, и додао да је неопходна њихова доследна примена. Он је указао да је Холандија увек спремна да пружи подршку Србији на њеном путу ка ЕУ.

Говорећи о изменама Устава у области правосуђа, Кубуровић је рекла да је Министарство правде после широке и инклузивне јавне расправе и усаглашавања текста амандмана са препорукама Венецијанске комисије, израдило текст измена Устава. Она је нагласила да је Министарство усвојило преко 70% препорука струке, као и да је у потпуности усагласило амандмане са мишљењем Венецијанске комисије, што је и сама Комисија званично потврдила.

Министарка правде је додала да ће упоредо са процесом измене Устава бити формиране и радне групе за измене правосудних закона, чије ће чланова чинити представници струковних удружења и правосудних институција.

<