<

Медијација, извршитељи и јавни бележници утицали на смањење броја предмета

Аутор: РТС
Извор: РТС
Линк: http://www.rts.rs

Комисија за спровођење реформи правосуђа после пет година мандата тврди да има помака и да се то највише види по значајном смањењу броја старих предмета због увођења медијације, јавних бележника и извршитеља.

 
Још би се брже решавали стари спорови да нису мањак људи и забрана запошљавања успорили правосуђе, али, из Комисије кажу, напретка има, а највидљивији је по смањењу броја старих предмета.
"Број старих предмета смањио се за преко милион, што је свакако мерљива категорија и једна од чињеница на коју можемо да будемо поносни", нагласила је ресорна министарка Нела Кубуровић.
Уведена је медијација, којом се, уз споразуме о признавању кривице и опортунитет – када окривљени плати и одложи кривично гоњење – месечно избегне око две хиљаде суђења. Гомилање старих предмета зауставило је и увођење јавних извршитеља и бележника, али не само то.
Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић указује да не би било таквих резултата да није било ангажовања судија и запослених у судству. "Према томе, треба неки пут рећи нешто позитивно и за то судство", додаје Милојевић.
Извор РТС
Судијама се приписују заслуге и за успех Правосудне академије. Србија је прва у Европи по броју судија Врховног суда који су и предавачи. Свима им циљ остаје – већа независност.
"Усвајањем предлога уставних амандмана и позитивног мишљења Венецијанске комисије, која је рекла да су усклађени са њиховим стандардима, остварени су кључни критеријуми из стратегије реформе правосуђа", наглашава директор Правосудне академије Ненад Вујић.

Судије ће можда мењати Комисију, али, кажу, при реформама правосуђа остају, а његова лична карта сада је Акциони план за поглавље 23.

<