<

Министарка Кубуровић са Брамерцом о сарадњи Србије са механизмом за међународне кривичне трибунале

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд

Министар правде Нела Кубуровић састала се данас са бившим главним тужиоцем Хашког трибунала, а садашњим тужиоцем Механизма за међународне кривичне трибунале Сержом Брамерцом, са којим је разговарала о досадашњој сарадњи Србије са Механизмом. Министарка Кубуровић и тужилац Брамерц су оценили да се сарадња Србије са Механизмом одвија континуирано и да је она на добром нивоу.
 
Министарка правде са тужиоцем Сержом Брамерцом - Извор: Министарство правде

Када је реч о јачању капацитета Тужилаштва за ратне злочине, министарка је указала да су избарана два нова заменика тужиоца, да су још два упућена из других тужилаштва, као и да је у току конкурс за избор још три нова заменика. Она је додала да је повећан и број тужилачких помоћника, као и број запослених у администрацији.

Такође, министарка Кубуровић је рекла да ће током наредне године бити проширени и смештајни капацитети Тужилаштва за ратне злочине, како би сви запослени имали адекватне услове за рад.  

Као део подршке коју канцеларија тужиоца Механизма пружа Србији, Брамерц је указао да ће током марта 2019. године у сарадњи са Правосудном академијом бити организована обука за тужиоце, који поступају у случајевима ратних злочина у циљу стицања додатних знања у овој области. Тужилац Брамерц биће један од предавача.

Посета Србији, део је Брамерцових припрема за представљања редовног Извештаја о раду Механизма на седници Савета безбедности у Њујорку.

<