<

Одлична сарадња између Русије и Србије у области правосуђа

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд
Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са генералним тужиоцем Руске Федерације Јуријем Чајком, и том приликом истакла одличну сарадњу две земље у области правосуђа и указала да између Русије и Србије постоји традиционално добри и пријатељски односи.


 
Одлична сарадња између Русије и Србије у области правосуђа - Извор: Министарство правде

Саговорници су нагласили да постоји изузетно добра и интезивна добра сарадња између државних тужилаштва Русије и Србије, као и да је током ове посете делегације Генералног тужилаштва Русије потписан Споразум о сарадњи између тог тужилаштва и Републичког јавног тужилаштва Србије. Они су указали да је тај споразум други у низу потписаних споразума у оквиру Меморандума о сарадњи тужилаштва две земље, закљученог 2012. године.

На састанку је истакнуто да је потребно да професионалци и стручњаци из оба државна тужилаштва наставе интензивну сарадњу у циљу размене искустава и нових знања.

Министарка Кубуровић оценила је да постоји одлична сарадња два министарства правде две земље, и да је приликом њене посете Санкт Петербургу у мају ове године, поводом учествовања на Међународном форуму у облати правосуђа, делегацији Србије указана велика част и гостопримство. Она је изразила наду да ће и министар правде Руске Федерације Александар Коновалов ускоро посетити Србију.

Генерални тужилац РФ је рекао да је сарадња Србије и Русије у оквиру правосуђа шира од потписаних споразума и истакао да у односима две земље нема бирократије, већ само конструктивизма.

Чајка је додао да су у Генералном тужилаштву РФ заинтересовани за размену искустава са српским колегама, са којима су постигли висок степен разумевања.

Министарка Кубуровић захвалила се и на подршци, коју Русија пружа Србији на седницама Савета безбедности у оквиру Уједињених нација.

Састанку су присуствовали и Републички јавни тужилац Загорка Доловац, као и тужилац за организовани криминал Младен Ненадић.

<