<

15.10.2018. Београд - Нови Нацрт уставних амандмана у области правосуђа

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд
Извор: Министарство правде

Министарство правде објавило је данас, 15. октобра 2018. године на својој интернет презентацији нови Нацрт уставних амандмана у области правосуђа који је унапређен са коментарима стручне јавности који су били изнети на округлом столу Министарства правде одржаном 18. септембра, 2018. године у хотелу Метропол.

Министарство правде подсећа да је од маја 2017. године до данас организовало две фазе јавних расправа у оквиру којих је одржано више од 10 округлих столова широм Србије.

Прва верзија радног текста амандмана Министарства правде на Устав Републике Србије у делу који се односи на правосуђе је објављен 22. јануара 2018, након чега је спроведен други круг јавне расправе.


На основу закључака јавне расправе радни текст амандмана је ревидиран, а велики део изнетих сугестија стручне јавности је прихваћен. Ревидирани радни текст амандмана на Устав Републике Србије, Министарство правде је објавило 13. априла 2018. године и исти је прослеђен Венецијанској комисији на мишљење.
Комисија је детаљно размотрила текст Нацрта уставних амандмана и на одређене одредбе дала коментаре и препоруке.

Министарство правде је 11. септембра 2018. године објавило нови Радни текст предлога уставних амандмана који је у потпуности усаглашен са препорукама Венецијанске комисије.


Поводом новог Нацрта, Министарство правде је организовало округли сто на којем су присуствовали представници свих релевантних правосудних институција и организација цивилног друштва, као и међународних институција којима су представљени амандмани.

Галерија фотографија са јавне расправе 18.09.2018. у хотелу Метропол на радни текст предлога Амандмана на Устав РС - Извор: фото-архив Правосудне академије

Након детаљних разматрања коментара који су се могли чути на округлом столу, Министарство правде објавило је четврту ревидирану верзију Нацрта уставних амандмана.

Нови Нацрт уставних амандмана у области правосуђа - 11.10.2018.  

Детаљније на сајту Министартва правде

<