<

Округли сто - Борба против организованог криминала, корупције и тероризма

Аутор: Правосудна академија
Локација: Београд
 Данас је, у организацији Правосудне академије и УСАИД Пројекта за одговорну власт, а усарадњи са Врховним касационим судом Републике Србије и Федералним правосудним центром САД-а, одржан округли сто судија посебних одељења за спречавање корупције.

Фотографије са округлог стола - Борба против организованог криминала, корупције и тероризма.

Извор: Правосудна академија

         

На округлом столу су разматрана актуелна питања у примени Закона о организацији и надлежности државних органа у борби против организованог криминала, корупције, итероризма.

Судија Врховног касационог суда, Биљана Синановић, нагласила је како постоји много дилема и спорних питања везаних за примену овог Закона и како су управо овакви округли столови прилика да се оствари сарадња која води ка ефикаснијим кривичним поступцима и добрим резултатима. “Размена искустава и проналажење најбољег начина затумачење Закона, као и коришћење његових добрих инструмената имају за циљ враћање поверења грађана у спремност органа да се боре против корупције”, рекла је судија Синановић.

Директор Правосудне академије, Ненад Вујић, поздравио је присутне судије и представнике међународне заједнице и изразио захвалност УСАИД Пројекту на подршци.У свом обраћању Вујић је истакао: “Оснивање Посебних судских одељења за сузбијање корупције потврда је великог искуства, рада и залагања наших институција, а Правосудна академија ће наставити да подржава њихов рад кроз обуке и организовање оваквихокруглих столова”.

Он је додао да је учешће федералног судије из Окружног суда у Бостону, судије Леа Сорокина јако корисно како би размотрили различите приступе уборби против корупције и применили најбољу праксу. Судија Сорокин је говорио о поступању у предметима везаним за финансијски криминал икорупцију и изразио велико задовољство што је имао прилику да пренесе искуство својеземље и пружи подршку својим колегама из Србије. У својој презентацији судија Сорокинје представио амерички приступ суђењу у сложеним предметима финансијских кривичних дела и корупције.

<