<

Министарка Кубуровић са новим амбасадором Немачке о Поглављу 23

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд

Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са новим амбасадором Савезне Републике Немачке у Србији Томасом Шибом, са којим је разговарала о процесу реформи у области правосуђа и даљем напретку Србије на путу ка ЕУ.

                                                                                             

Фотографије са састанка о процесу реформи у области правосуђа.

Извор: Министарство правде

         

Министарка Кубуровић и амбасадор су се усагласили да Немачка и Србија имају веома добру сарадњу, посебно у области правосуђа и привреде, истакавши да очекују додатно унапређење односа две државе.

Говорећи о досадашној подршци Немачке правосуђу у Србији, министарка правде је истакла да је Немачка значајну подршку пружила увођењу јавних бележника и јачању јавноизвршитељског система, као и унапређењу затворског система.

Амбасадор Шиб је рекао да је главни циљ Амбасаде Немачке да пружи пуну подршку Србији на њеном путу ка ЕУ и додао да то није лак пут, узимајући у обзир да је потребно спровести многе реформе, посебно у оквиру поглавља 23 и 24. Он је истакао известан напредак Србије у области владавине права и похвалио недавно усвајање више предлога правосудних закона од стране Владе Србије.

Министарка је истакла да је један од највећих и најзахтевнијих задатака министарства била израда уставних амандмана у области правосуђа, чији је процес израде започео још маја 2017. године. Она је указала да су одржане широке јавне расправе у вези са нацртом текста, као и да су амамндмани у потуности усклађени са мишљењем Венецијанске комисије. Додала је и да је пре десет дана одржан још један округли сто на којем је, поред представника свих правосудних органа, струковних удружења, невладиног сектора и међународних институција, присуствовала и председница Владе и министарка за евроинтеграције.

Амбасадор је рекао да присуство таквих представника веома важно и похвалио организацију тог округлог стола.

На крају састанка, министарка и амбасадор су указали да се радују будућој сарадњи, а амбасадор је поновио да Немачка наставља да пружа подршку Србији у спровођењу реформи и процесу евроинтеграција.

<