<

Семинар Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији

Аутор: Правосудна академија
Локација: Београд

Правосудна академија је у сарадњи са пројектом Савета Европе ,,Јачање ефикасних правних средстава за спречавање кршења људских права у Србији”, 7. и 8. октобра у хотелу Хилтон у Београду, организовала семинар за чланове Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији, који је био фокусиран на тему члана 1. протокола 1. право на имовину.


 

Семинар Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у Републици Србији - Извор: Правосудна академија

Семинар је отворен уводним речима господина Ненада Вујића, директора Правосудне академије, који је истакао значај комуникације Правосудне академије и Савета Европе, који из године у годину заједнички раде на јачању капацитета за примену европских стандарда људских права на националном нивоу.

Заменица шефа Kанцеларије Савета Европе у Београду, госпођа Надиа Ћук, изразила је захвалност Правосудној академији на изузетној сарадњи и истакла значајну улогу Националне мреже у уједначавању праксе домаћих судова са праксом Европског суда за људска права.

На дводневном семинару било је речи о примени европских стандарда људских права на националном нивоу у погледу заштите права на мирно уживање имовине, а кључне концепте овог права представио је господин Драгољуб Поповић, који је у периоду од 2005-2015. године био судија Европског суда за људска права изабран испред Републике Србије. О заштити права на мирно уживање имовине у пракси домаћих судова говорила је госпођа Kатарина Манојловић Андрић, судија Врховног касационог суда. Учесници су имали прилику да чују и заступницу Републике Србије пред Европским судом за људска права госпођу Зорану Јадријевић Младар, која је учеснике упознала са главним изазовима у поступцима извршења пресуда овог суда.

Другог дана семинара фокус је био на ближем упознавању чланова Националне мреже са ИТ алаткама које олакшавају примену Европске конвенције у домаћој пракси, а које су развијене кроз "E-case" и "Cross-reference" базе Правосудне академије. Такође, овај семинар је био прилика да се чланови Мреже, судије и тужиоци, осврну на досадашње резултате рада и да дефинишу неке од будућих активности Мреже.

<