<

Министарка Кубуровић са шефом Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. амбасадором Семом Фабрицијем

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд
Извор: Министарство правде
Линк: https://www.mpravde.gov.rs
Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са шефом Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. амбасадором Семом Фабрицијем, са којим је разговарала о напретку Србије у оквиру Преговарачког поглавља 23, као и о предстојећим изменама Устава у области правосуђа.

Министарка Кубуровић је указала да ће Министарство правде ускоро завршити нови текст уставних амандмана, који ће бити у потпуности усаглашен са препорукама Венецијанске комисије. Она је додала да ће након тога, министарство организовати још један округли сто, како би представило нови текст амандмана, и како би се отклониле евентуалне несугласице. 

Амбасадор Фабрици је поздравио организовање додатног оркуглог стола од стране министарства и указао да је потребно пронаћи компромис, којим ће бити задовољне све заинтересоване стране. Он је такође позитвно оценио предстојеће јавне дебате у вези са уставним амандманима за чију ће организацију бити надлежан скупштински Одбор за уставна питања и закодавство, уколико Народна скупштина усвоји иницијативу Владе за измену Устава у области правосуђа, за шта је потребна двотрећинска већина народих посланика.

Министарка Кубуровић са шефом Делегације ЕУ у Србији Њ.Е. амбасадором Семом Фабрицијем - извор:  Сајт Министарства правде

 

Говорећи о законописној активности, министарка је истакла да је после више година усаглашен текст Нацрта закона о бесплатној правној помоћи, које се тренутно налази на мишљењу код надлежних министарстава, након чега ће бити прослеђен Влади на усвјање.

Поред тог нацрта, Влади ће на усвајање бити прослеђен и Нацрт закона о заштити података о личности, који је добио позитивно мишљење, како Европске комисије, тако у „Еуроџаста“, истакла је Кубуровић. Она је рекла да министарство очекује и мишљење Европске комисије о Нацрту закона о спречавању корупције, за који је такође планирано да се до краја године нађе пред народним посланицима.

 

Више о овој теми на следећим медијским линковима:

- Блиц

- РТС

- Танјуг

 

 

<