<

Министарка Кубуровић са шефом Мисије ОЕБС-а o процесу измена Устава

Аутор: Министарство правде
Локација: Београд
Извор: Министарство правде
Линк: https://www.mpravde.gov.rs
Министарка правде Нела Кубуровић састала се данас са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом са којим је разговарала процесу измена Устава, као и даљим активностима Министарства правде у циљу испуњавања задатака дефинисаних у оквиру Акционог плана за Поглавље 23.

Министарка Кубуровић рекла је да Министарство правде завршава рад на изради новог Нацрта уставних амандмана у области правосуђа, који ће у потпуности бити усаглашен  са препорукама Венецијанске комисије. Она је указала да су препоруке овог тела обавезујуће по Србију, пре свега из разлога што је то дефинисано кроз Акциони план за Преговарачко поглавље 23, који је усвојила Европска комисија.

Министарка Кубуровић са шефом мисије ОЕБС-а Андреом Орициом

Министарка Кубуровић и са шефом Мисије ОЕБС-а у Србији Андреом Орициом - извор:  Сајт Министарства правде

 

Она је додала да ће након израде новог нацрта, бити организован округли сто на којем ће сви заинтересовани бити упознати са новим текстом амандмама, и који ће у исто време бити и прилика да се отклоне све евентуалне недоумице.

Амбасадор Орицио је истакао да је Србија учинила напредак када је у питању реформа правосуђа, као и да Министарство правде у том процесу има тежак задатак.

Он је истакао да су измене Устава у области правосуђа од великог значаја за јачање независности и одговорности правосуђа, и врло важно са аспекта где и како Србија себе види у будућности.

 

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орици

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Андреа Орици

Говорећи о процесу измена Устава, министарка је рекла да је то врло компликован процес, који захтева неколико фаза у које је укључено велики број актера, а захтева и политички консензус унутар самог Парламента.

Амбасадор Орицио је нагласио да Мисија ОЕБС-а у Србији стоји на располагању министарству у смислу пружања неопходне експертске помоћи, као и даље наставља да пружа подршку Србији на њеном путу ка њеним стратешким циљевима.

Више о овој теми на следећим медијским линковима:

- Н1 инфо

- Блиц

- РТС

- Танјуг

 

 

<