<

Министарка Кубуровић са представницима АЛУМНИ клуба Правосудне академије

Локација: Београд
Линк: https://www.alumni-pars.rs
Будуће уставне промене у области правосуђа, а посебно које се односе на положај Правосудне академије биле су једна од тема састанка министарке правде Нелe Кубуровић и представника Алумни клуба Правосудне академије.

Такође, на састанку је било речи и о положају свршених полазника Правосудне академије и проблемима са којима се суочавају.

Министарка правде Нела Кубуровић састала се 3. авгусата 2018. године са представницима Алумни клуба Правосудне академије (АКПА), Синишом Трифуновићем, Евом Огњановић и Александром Коцићем. На састанку се разговарало о динамици уставних промена у области правосуђа и даљим реформама које ће уследити након референдума.

Министарка Кубуровић и представници АКПА

Министарка Кубуровић и представници АКПА - извор:  Сајт Министарства правде

 

Представници АКПА су поред свијих виђења системских решења, скренули посебну пажњу на актулену ситуацију у којој дипломци Правосудне академије након њеног завршетка не бивају изабрани на функције судија и тужилаца, иако је то била изворна интенција законодавца и изразили су мишљење да се том проблему морају посветити правосудни савети за једно са Министарством правде.

Изражено је очекивање АКПА да ће се до краја године ситуација у том погледу знатно побољшати и да ће на највећем конкурсу који спроводи Високи савет судства, а на ком се бира преко 200 нових судија, квалитет полазника Правосудне академије бити адекватно вреднован.

 

Министарка правде Нела Кубуровић на састанку са представницима АКПА

Са састанка Министарке Кубуровић и представника АКПА - извор:  Сајт Министарства правде

Представници АКПА су подвукли и своју спремност да граде колегијалне односе са свим чиниоцима у правосуђу, и тежњу ка отвореној расправи и дијалогу као једином начину превазилажења разлика, и истакли да заједнички циљ свих нас треба да буде даља изградња објективних критеријума приликом избора на функције јер се једино тако може подизати ниво владавине права.

<