<

Aмбасадор ЕУ Сем Фабрици састао се са директором Правосудне академије

Аутор: Правосудна академија
Локација: Београд
Извор: Правосудна академија

Амбасадор ЕУ, Њ.Е. Сем Фабрици, састао се са директором Правосудне академије Републике Србије, Ненадом Вујићем. 

Циљ овог уводног састанка био је размена гледишта о текућим активностима Правосудне академије и посета новој згради Правосудне академије.

Галерија фотографија током посете Амбасадора ЕУ правосудној академији - извор: Правосудна академија

Амбасадор ЕУ, Сем Фабрици је истакао да је подршка унапређењу обуке у правосуђу један од приоритета Европске уније са циљем да се промовише стручност и јачање поверења у систем европских вредности у правосуђу. Ова прилика да се састане са представницима Правосудне академије пружила је драгоцен преглед тренутне ситуације, такође и у контексту приступања Србије Европској унији. Ово је била прилика да се разговара о Поглављу 23 и њеном Акционом плану (активностима за Правосудну академију) о томе шта је урађено и о будућим потребама и изазовима, као и о нацрту Уставних амандмана. Директор Правосудне академије Ненад Вујић је представио Годишњи извештај Правосудне академије и метод рада Академије у вези са новим веб-сајтом, е-aкадемијом i e-Juris.

ИПА помоћ ЕУ Правосудној академији

Реконструкција зграде Правосудне академије (очекивани датум почетка је јесен 2018.) – Европска унија је обезбедила 3 милиона евра за процес реконструкције, санације и преправке, како би се обезбедиле функционалне просторије за функционисање Правосудне академије. Што се тиче опремања, овај пројекат ће обезбедити нову опрему за ИКТ према техничким захтевима који ће бити најприкладнији, са циљем да се Правосудној академији омогући обављање њене најважније улоге – обављање почетне и сталне обуке судија и тужилаца.

Нове просторије за Правосудну академију ће значајно допринети подизању квалитета едукације коју она обезбеђује. Осим тога, те просторије омогућавају увођење нових, напредних облика едукације. Надаље, та зграда омогућава унапређење рада и оперативних активности aкадемије, омогућавајући, између осталих ствари, повећање броја запослених у aкадемији, што је у складу са предвиђеним стратешким документима за организационо јачање и јачање људских ресурса aкадемије. Стога, јачање капацитета aкадемије, омогућено адекватним просторијама, индиректно доприноси ефикаснијем и квалификованијем правосуђу Републике Србије.

Техничка помоћ за јачање Правосудне академије - Европска унија је доделила 2 милиона евра за подршку систему обуке у правосуђу у оквиру пројекта „Јачање образовних активности и унапређење организационих капацитета Правосудне академије“. Главни циљ овог пројекта, који ће бити завршен у јуну 2018. године, јесте да се унапреди квалитет обуке судија и јавних тужилаца, ради доношења бољих судских одлука.

Са тимом од 52 eксперта из 7 европских земаља, који је блиско сарађивао са академијом током више од 2 године, систем обуке у правосуђу је подржан у следећим кључним областима: усклађивању са стандардима Европског суда за људска права, почетној обуци будућих судија и тужилаца, обуци на радном месту за носиоце правосудних функција, између осталих области, из Закона ЕУ, новим технологијама за учење на даљину и е-aкадемију. Постигнути резултати су значајно допринели јачању капацитета Правосудне академије и даљем усклађивању судског система са стандардима ЕУ, тако гарантујући квалитетнију правну заштиту за све грађане Србије.

<