<

Директна примена стандарда УН у области заштите људских права

Аутор: Правосудна академија

Као резултат добре прошлогодишње сарадње, и позитивних резултата семинара, Правосудна академија је у сарадњи са Тимом Уједињених нација за 40 учесника 17. и 18. децембра 2019. године организовала дводневну радионицу на тему: „Директна примена стандарда Уједињених нација у области заштите људских права“.

 

Директна примена стандарда УН у области заштите људских права - Извор: Правосудна академија

Циљна група су биле судије основних, виших и апелационих судова из Београда, Ниша, Новог Сада и Крагујевца. Скуп су отворили Ненад Вујић директор Правосудне академије, Ивана Крстић професорка на Правном факултету Универзитeта у Београду и Александра Петровић сарадница Тима за људска права, УН у Србији.

Потом су се учесници поделили у две групе, при чему је прва група слушала предавања из области забране дискриминације, о чему су говориле Ивана Крстић и Александра Петровић, а потом права особа са инвалидитетом, коју тему су представиле Невена Петрушић професорка Правног факултета Универзитета у Нишу и експерткиња у овој области Косана Бекер.

Друга група је имала прилику да слуша предавања из области права детета о којој су говориле Јелена Арсић доценткиња Правног факултета Универзитета Унион и Инес Церовић директорка Центра за права детета. У другом делу дана су учесници упознати са правом избеглица, тражилаца азила и миграната о чему су говориле Соња Тошковић директорка Београдског центра за људска права и Ивана Крстић.

Поред тематских концепата и представљања оквира и регулативе у области заштите људских права, током радионица је био присутан и интерактивни део, размена ставова, мишљења, али и заједничко сагледавање актуелних проблема у пракси у овој области. Учесници су имали прилике да се боље упознају, размене искуства у поступању и подобније разумеју проблематику, чија решења ће моћи да примене у поступању и свакодневном раду.

<