<

Представљање Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у РС

Аутор: Правосудна академија
Локација: Зрењанин

У светлу обележавања 70 година од оснивања Савета Европе и у циљу јачања капацитета судија и јавних тужилаца на националном нивоу у примени највиших стандарда људских права у пракси и свакодневном поступању, Правосудна академија и канцеларија Савета Европе у Београду су одржале 13. децембра 2019. године заједнички скуп у великој сали у Вишем суду у Зрењанину.

 

Представљање Националне мреже судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у РС - Извор: Правосудна академија

Скуп је имао за циљ представљање рада Националне мреже и давање доприноса заједничком разумевању значаја примене највиших стандарда људских права у пракси, те схватање идеје постојања Националне мреже од стране судија и тужилаца. Учесници скупа били су представници Вишег, Основног и Прекршајног суда у Зрењанину, Кикинди и Бечеју, као и Привредном суду у Зрењанину.

Скуп је отворио шеф канцеларије Савета Европе у Београду, Тобиас Флесенкемпер, а потом су се учесницима обратиле заменица директора Правосудне академије Мајда Кршикапа, председник Основног суда у Зрењанину Златоје Анкић и председница Вишег суда у Зрењанину, Биљана Мартиновић.

О праву на приступ суду је говорио судија Апелационог суда у Новом Саду Боривоје Гајић, а са e-case апликацијом Правосудне академије је учеснике упознала Биљана Степановић, руководилац Одељења за документационо-информациони центар.

 У великој сали Вишег суда у Зрењанину, одржан је скуп на тему „Национална мрежа судија и тужилаца за примену стандарда Европског суда за људска права у РС“ - Извор: КТВ Телевизија

Била је ово прилика да се размене искуства и знања међу релевантним стручњацима и професионалцима у свом послу, као и да се дефинишу конкретни закључци за унапређење рада Мреже, шта је судијама потребно и који приступ је најбоље применити како би у свакодневном раду имали користи.

<