<

Правосудна академија на Регионалној конференцији о злочинима из мржње у Југоисточној Европи – Oбразовање о злочинима из мржње

Аутор: Правосудна академија
Локација: Београд

Правосудна академија учестововала је на Регионалној конференцији о злочинима из мржње „Образовање за злочин из мржње“ у организацији Мисије ОЕБС у Србији, одржаноЈ 24. октобра 2019. године у просторијама хотела „Хајат“.


Извор фотографије: Танјуг

Скуп су отворили шеф Мисије ОЕБС у Србији, његова екселенција Андреа Орицио, Сузана Пауновић, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије, др.Јасмина Киурски, заменица Републичког јавног тужиоца и Ненад Вујић, директор Правосудне академије Републике Србије.

Његова екселенција Андреа Орицио истакао је да је Србија у последњих седам година уз подршку Мисије Оебс много радила на борби против злочина из мржње. Успостављена су значајна партнерства као и међусекторска група за борбу против злочина из мржње.

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Владе Републике Србије нагласила је да су регионалне конференције прилика да се сагледа докле се стигло у борби против злочина из мржње, да се идентификују нови изазови и смернице за наставак сарадње.

Заменица Републичког јавног тужиоца др. Јасмина Киурски, подсетила је присутне на измене Кривичног законика и увођење члана 54а, као и на успешно одржане обуке за тужиоце у организацији Правосудне академије и Мисије Оебс наводећи видљиве ефекте обуке и примере добре праксе.

Тужитељка је нагласила да су од укупно 16 предмета у вези са злочином из мржње током претходне две године донете две осуђујуће пресуде а да су остали предмети у завршним фазама.

Ненад Вујић, директор Правосудне академије, рекао је да је Академија препознала значај образовања како тренутних тако и будућих носилаца правосудних функција те да је зато тему злочина из мржње уврстила у програме сталне и почетне обуке. Нагласио је да су у току развој курикулума мултисекторске обуке уз учешће судија, тужилаца, представника цивилног сектора и МУП-а, као и програма образовања на даљину на ову тему.

Конфереција је реализована кроз једно предавање и четири панела која су имала за циљ да упознају учеснике са досадашњим активностима у борби против злочина из мржње земаља из региона.

У оквиру другог панела под називом „Образовање о злочининима из мржње за правосуђе“, представница Правосудне академије, Андреа Делибашић, сарадница у Одељењу за истраживање и унапређење образовања представила је евалуацију обука тужилаца одржаних током 2018. и 2019. године.

Извор фотографије: Правосудна академија

Више о теми можете прочитати на: http://www.rtv.rs/sr_lat/drustvo/za-dve-godine-dve-osudjujuce-presude-za-zlocin-iz-mrznje_1060214

<