<

Pravosudna akademija – ulaznica u sudstvo: Sastanak ambasadorke Portugala i ministarke Maje Popović

Autor: Večernje novosti
Lokacija: Beograd

Jedna od tema razgovora ministarke pravde Maje Popović i ambasadorke Portugala u Srbiji Marije Virdžinije Mendez da Silva Pina bila je neposredna saradnja Pravosudne akademije i portugalskog Pravosudnog centra, koju je preložila ambasadorka.

Njeno pohađanje i završetak, kako je naglasila Da Silva, jedini je način u Portugaliji za ulazak u pravosudni sistem.

To je ocenjeno kao primer dobre prakse, a ministarka Popović je dodala da upravo ustavne promene u Srbiji podrazumevaju da bi završetak Pravosudne akademije bio jedini put da sudije i tužioci uđu u naš pravosudni sistem.

Sastanak ambasadorke Portugala i ministarke Maje Popović - Izvor: Ministarstvo pravde

Tema razgovora bila je i podrška Srbiji na polju evrontegracija, posebno s obzirom da je Portugal 1. januara preuzeo šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom. Ministarka je ponovila da je strateški cilj Srbije ulazak u EU i da od Portugala, kao prijateljske zemlje, očekuje podršku na tom putu.

Da Silva je najavila dodatni angažman svoje zemlje u oblasti evrointegracija Srbije i podsetila da će jedan od prioriteta tokom perioda predsedavanja biti napredak u pristupnom procesu Zapadnog Balkana, uključujući i otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

 

<