<

Drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope

Autor: Pravosudna akademija
Lokacija: Beograd

Tim Srbije, u sastavu Brankica Todorović, Katarina Simin i Milica Mihić, korisnice početne obuke Prvosudne akademije, deveta generacija, predvođene mentorkom Mirjanom Golubović i sudijom Mirjanom Ilić, osvojile su drugo mesto u polufinalnoj grupi posvećenoj temi „Sudijska etika i profesionalno ponašanje“ u okviru THEMIS 2020 takmičenja koje organizuje Evropska mreža za edukaciju sudija (EJTN).

Ekipa koja je osvojila drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija
Ekipa koja je osvojila drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija

Osvajanjem drugog mesta u svojoj grupi, srpski tim ušao je u finale THEMIS 2020 takmičenja koje je zakazano za novembar ove godine u Bonu. Srpski tim će se tom prilikom sastati sa kolegama iz Italije i Francuske.

Polufinalno takmičenje je trebalo da se održi u Barseloni, od 07. do 10. jula, ali usled svetske pandemije, ekipe pravosudnih akademija su se ovaj put nadmetale u  on-line formi. Ovaj vid takmičenja je bio izazovniji, jer je svaka ekipa, pored pisanog rada, trebalo da osmisli i pripremi i njegovu video prezentaciju, te da na kraju putem video linka odgovara na pitanja protivničkih ekipa ičlanova stručnog žirija. Takmičenje je organizovano na engleskom jeziku.

Drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija
Drugo mesto i finale za srpski tim na takmičenju Pravosudnih akademija Evrope - Izvor: Pravosudna akademija

Srpska ekipa napisala je i prezentovala rad pod nazivom "Pronalaženje ravnoteže između nepristrasnosti i slobode govora sudije" kojim je pobrala simpatije žirija, kako za  univerzalnost teme, tako i za originalnost načina razmatranja etičkih pitanja. Posebno je pohvaljena video prezentacija rada našeg tima kroz koju su, između ostalog, predstavljeni evropski standardi iz ove oblasti i relevantna praksa Evropskog suda za ljudska prava. Dodatni uspeh je odluka žirija da pisani rad srpskog tima bude objavljen u ovogodišnjem THEMIS žurnalu, u kome je mesto rezervisano samo za najuspešnije obrađene teme.  

THEMIS takmičenje, inače, okuplja pravosudne akdemije širom Evrope koje se svake godine nadmeću u kategorijama građansko, krivično, porodično pravo, sudijska etika i dostupnost pravdi. O kakvom je uspehu reč, najbolje govori podatak, da su se ove godine, pored Srbije u konkurenciji našle Akademije iz Mađarske, Poljske, Francuske (dva tima), Litavnije (dva tima), Estonije, Rumunije, Portugalije (dva tima), Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Albanije i Španije.   

Video prezentaciju rada srpskog tima

<