Актуелно > Вести 26.06.2017.

Београд- предавање „Малолетна лица као извршиоци кривичних дела и кривичноправна заштита малолетних лица“

У организацији Правосудне академије и Управе војне полиције, 23.јуна  је у Београду, у  Дому ваздухопловства,  одржано предавање у вези примене Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица.

Семинару је присуствовао 21 официр, односно подофицир Војне полиције.   Предавачи на семинару су били:

Ненад Вујић, директор Правосудне академије у Београд

др Милан Шкулић, професор Правног факултета у Београду

др Ивана Стевановић, директора Института за криминолошка и социолошка истраживања у Београду

Након уводних речи потпуковника Војне полиције Миомира Јасиковца, др Милан Шкулић је представио Закон о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица са освртом на Законик о кривичном поступку, разлоге за његово доношење и проблеме који су се до сада појављивали у пракси.

Потом је Ненад Вујић, директор Правосудне академије, говорио о пракси коју у овој области примењује Европски суд за људска права у Стразбуру  уз примере кршења права малолетника и представљање смерница Комитета министара Савета Европе „Правосуђе по мери детета“.

Радионицу је заокружила др Ивана Стевановић, директор Института за социолошка и криминолошка истраживања у Београду, која је нарочиту пажњу посветила примени основних принципа Конвенције о правима детета са посебним освртом на опште мере заштите и разговор са малолетним лицем жртвом или очевицем злостављања/ занемаривања.