Skip to main content

Учешће Правосудне академије на конференцији и радионици посвећеним примени нових технологија у правосуђу и борби против високотехнолошког криминала

Датум
Локација
Сарајево
Аутор
Правосудна академија

Схватајући значај континуиране едукације и праћења иновација у информатичкој сфери и свеприсутне дигитализације процеса у образовању и правосудним професијама, Правосудна академија учествовала је у априлу на конференцијама посвећеним примени нових технологија у правосуђу и борби против високотехнолошког криминала.


Конференција посвећена примени нових технологија “Advancing the HJPC BiH regional ICT (information and communication technologies) Hub initiative through CEPEJ Cyberjustice tools and good practices” организована је 16. и 17. априла на Јахорини, у сарадњи Европске комисије за ефикасност у правосуђу (CEPEJ) и Високог судског и тужилачког савета Босне и Херцеговине. Представник Правосудне академије био је Александар Стојановић, руководилац Документационо-информационог центра. 


Главне теме конференције биле су изазови у примени информационо-комуникационих технологија у правосуђу, промоција CEPEJ сајбер алата са фокусом на примену вештачке интелигенције, видео конференција у судским поступцима, е–поднесци и е–правосуђе, размена искустава и примера добре праксе. 


Радионица „International Workshop on Combating Cybercrime“ одржана је у периоду од 17. до 19. априла у Сарајеву у организацији Правосудне академије Турске и Центра за едукацију судија и тужилаца Босне и Херцеговине. Представници Правосудне академије били су Александар Стојановић руководилац Документационо-информационог центра, Биљана Степановић начелница Документационо-информационог центра и Ратко Марковић јавни тужилац у Посебном тужилаштву за борбу против високотехнолошког криминала при Вишем јавном тужилаштву у Београду.


Радионица је била посвећена примени међународних прописа, електронским доказима и дигиталној форензици, безбедности на интернету, као и размени искустава о актуелним проблемима у пракси у правним системима Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Турске са предлозима решења.

 
Више информација о конференцији “Advancing the HJPC BiH regional ICT (information and communication technologies) Hub initiative through CEPEJ Cyberjustice tools and good practices” можете прочитати на линку: https://www.coe.int/en/web/cepej/-/the-cepej-co-organises-a-regional-workshop-aimed-at-development-of-a-hub-dedicated-to-new-technologies-in-justice-systems 


Више информација о раду Европске мреже за ефикасност у правосуђу можете прочитати на линку: https://www.coe.int/en/web/cepej/ 

 

Правосудне академије Републике Србије и Републике Турске потписале су Меморандум о сарадњи у октобру 2022. године, у оквиру које су носиоци правосудних функција Србије и Турске размењивали знања и искуства на радионицама из кривичне материје.


Наредна активност у склопу сарадње Академија земаља Западног Балкана и Турске под називом „International Training Program on Contemporary Issues in Human Rights Law and Presentation Competition“ реализоваће се у мају у Скопљу, у коорганизацији Правосудних академија Републике Турске и Републике Северне Македоније. Правосудну академију Републике Србије представљаће трочлани тим корисника почетне обуке.

Учешће Правосудне академије на конференцији и радионици посвећеним примени нових технологија у правосуђу и борби против високотехнолошког криминала - Извор: Правосудна академија/Савет Европе

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL