Skip to main content

Регионална конференција - Заштита слободе медија и јачање правосуђа на Западном Балкану

Датум
Локација
Јахоринa
Аутор
Правосудна академија

У организацији  Хелсиншког комитета за заштиту људских права из Холандије, Прес Лимитеда, организације за заштиту и безбедност новинара, a уз подршку правосудних академија и удружења новинара из Србије, БИХ и Северне Македоније, 7. и 8. децембра 2023. године одржана је дводневна Регионална конференција на тему “Заштита слободе медија и јачање правосуђа на Западном Балкану“ на Јахорини.

На конференцији су присуствовали представници Високих савета судства, судије, јавни тужиоци, новинари и представници медија и правосуђа који су разматрали питања безбедности новинара, као и судске праксе везане за предмете који се баве заштитом новинара у поступцима пред  јавним тужилаштвима и судовима у Србији, БИХ и Северној Македонији. Такође, представници правосуђа и медија из региона, представили си главне проблеме у односу правосуђа и медија и изнели предлоге за њихово унапређење.

Закључено да је интензивирање међусобних сусрета и  размене између правосуђа и медија кључно за напредак. Закључци са ове конференције биће укључени у Декларацију о међусобној сарадњи правосуђа и медија. Овим документом који ће бити израђен уз помоћ Пројекта „Јачање медијских слобода у БИХ, Северној Македонији и Србији отвориће се могућност за развој партнерства судова и медија чиме ће се допринети ефикаснијем спровођењу правде и заштити слободе изражавања. Иначе, Србија и Холандија су прве у Европи окупиле представнике полиције, јавних тужилаштава и медијске заједнице ради праћења предмета који се баве безбедношћу новинара. О томе су на конфернцији говориле Тамара Филиповић, Генерална секретарка НУНС-а и Др Јелена Вучковић, чланица Високог савета судства из реда истакнутих правника. 


Конференција је затворена радионицама на којима су представници судова, тужилаштава и медија дали заједничке предлоге за побољшање заједничког деловања, као и приказивањем филма о словачком истраживачком новинару Јану Кучјаку и његовој вереници Мартини Кушнировој, који су немилосрдно убијени у свом дому као жртве спреге тадашње словачке власти и мафије са циљем да се спречи новинарско извештавање о корупцији и криминалу.

Регионална конференција - Заштита слободе медија и јачање правосуђа на Западном Балкану - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL