Skip to main content

Писање оптужних аката

Датум
Локација
Ниш
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија је у сарадњи са Канцеларијом за међународну помоћ, усавршавање и професионалну обуку у правосуђу (ОПДАТ), Министарством правде САД, Мисијом ОЕБС у Србији и Републичким јавним тужилаштвом, организовала 5. и 6. децембра 2023. године дводневну радионицу „Писање оптужних аката“ у Нишу у хотелу „Тами“. Овој дводневној радионици присуствовали су носиоци јавнотужилачких функција из основних и виших јавних тужилаштава са територија београдске, нишке и крагујевачке апелације, као и судије из виших и основних судова са територије нишке апелације.


Циљеви ове радионице су да се заменицима тужилаца и тужилачким помоћницима помогне да сажето и логично организују чињенице и принципе, да боље разумеју процес правничког резовања и писања оптужних аката, као и да усаврше вештине заступања. Јаснијим, квалитетнијим доследнијим писањем оптужних аката едукативни програм настоји да развије и појача примену најбоље праксе.


  Теме које су се обрађивале на овој радионици су:
-    Разумевање оптужнице и оптужбе
-    Улога тужиоца
-    Сврха, структура и стил писања аката јавних тужилаца
-    Методологија правног резоновања, неформални редослед доказа
-    Примена FIRAC методе
-    Изрека оптужног акта
-    Образложење оптужнице


Предавачи на овој радионици били су: Ксенија Дајановић јавни тужилац у Апелационом јавном тужилаштву у Новом Саду, Драгољуб Миладиновић јавни тужилац у Апелационом јавном тужилаштву у Нишу и руководилац одељења за сузбијање корупције, Лепосава Вујановић Порубовић јавни тужилац у Вишем јавном тужилаштву у Београду и Горан Јовић Јавни тужилац из Тужилаштва за организовани криминал.
 

Писање оптужних аката - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL