Skip to main content

Кривичноправна заштита животне средине

Датум
Локација
Коњиц
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија РС је у сарадњи са УНДП-ом Босне и Херцеговине организовала тродневну обуку на тему: „Кривичноправна заштита животне средине“. Обука је одржана од 20. до 22. септембра 2023. године у Коњицу у БИХ, а била је намењена судијама, тужиоцима, еколошким инспекторима и полицијскима службеницима БИХ.

Програм oбуке био је следећи:

  • Првог дана семинара, учесницима су представљене следеће теме:

    - Криминолошка обележја еколошког криминалитета у Босни и Херцеговини - излагач др Сандра Кобајица, доцент с Факултета криминалистичких наука Универзитета у Сарајеву;

    - Пракса Европског суда за људска права - излагач Наталиа Кобуларз, виша правница из Европског суда за људска права;

    - Правни прописи у Босни и Херцеговини у области заштите животне средине - излагач Петар Павловић, правни експерт;

    - Улога уговора из Лисабона у развоју еколошког права Европске уније и улога Европског суда правде у развоју еколошког права - излагач проф. др Мирјана Дреновак-Ивановић с Правног факултета Универзитета у Београду.

  • Други дан семинара је обухватао следеће теме:

    - Кривично материјална заштита животне средине и еколошка кривична дела, прописана Кривичним закоником Републике Србије и представљање хипотетичког случаја као и његово решавање - излагач Синиша Важић, судија Апелационог суда у Београду (у пензији);

    - Кривична дела против животне средине – представљање случаја „ГИКИЛ“ у Босни и Херцеговини - излагач Ведран Алиџановић, тужилац из Кантоналног тужилаштва тузланског кантона;

    - Увиђај у еколошким стварима - опасан отпад, однос тужилаштва са медијима, грађанима и НВО у погледу еколошких кривичних дела - излагач Данијела Синђелић, главни тужилац из Основног јавног тужилаштва у Обреновцу.

  • Трећи да је био посвећен ТОТ, обуци потенцијалних предавача у кривичној правној заштити животне средине као што је: Методика учења одраслих, интерактивна обука, дизајнирање програма обуке, материјала за обуку као и припрема и симулација обуке. Тренери ове врсте обуке су били: Андреа Делибашић и Стефан Вучићевић из Правосудне академије РС.

Кривичноправна заштита животне средине - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL