Skip to main content

Декриминализовани прекршаји из Закона о јавним набавкама и застарелост у прекршајном поступку

Датум
Локација
Београд, Прекршајни суд
Аутор
Правосудна академија

Правосудна академија у сарадњи са Пројектом за унапређење јавних набавки Америчке агенције за међународни развој, УСАИД (Пројекат), организовала је обуку полазника Правосудне академије и судијских помоћника у Прекршајном суду у Београду у вези са применом Закона о јавним набавкама са акцентом на прекршаје који су декриминализовани законским изменама и питање застарелости прекршајних поступака.


Обука је организована 28. и 29. новембра 2023. године у просторијама Прекршајног суда у Београду (ул. Устаничка бр. 14, Београд).


Предавачи на обуци су били: др Мирјана Мартић вођа компоненте УСАИД-овог Пројекта за унапређење јавних набавки и Марија Вуковић Станковић експерт УСАИД-овог Пројекта за унапређење јавних набавки и судија Прекршајног апелационог суда у пензији.


Циљ обуке је био презентација Смерница за одлучивање у предметима застарелих и декриминализованих прекршаја из Закона о јавним набавкама – са моделима судских одлука и обука полазника Правосудне академије и судијских помоћника у Прекршајном суду у Београду за њихову примену у пракси.


Полазници су упознати са садржином Смерница и начином њихове употребе кроз решавање хипотетичких случајева уз стручни надзор и консултације. У оквиру наведеног, дискутовало се о преношењу надлежности за вођење прекршајних поступака и значају ефикасности санкционисања за прекршаје из области јавних набавки за процес евроинтеграција Србије. Нарочита пажња је била посвећена дискусији о начину прописивања казнених одредаба у прописима, примени блажег закона, компатибилности нових казнених одредаба са старим, декриминализованим прекршајима и застарелости прекршајних поступака.
 

Декриминализовани прекршаји из Закона о јавним набавкама и застарелост у прекршајном поступку - Извор: Правосудна академија

О нама

Визија

Независно, непристрaсно, професионално, ефикасно и одговорно правосуђе.

Мисија

Стварање услова за развој стучности носилаца правосудних функција кроз успостављене јасне, мерљиве и објективне критеријуме за избор и напредовање и њихову обуку и усавршавање, у складу са основним вредностима и принципима на којима се заснива правосудни систем.

Циљ

Израда и спровођење програма обуке за носиоце правосудних функција и запослених у правосуђу, ради стицања нових и унапређења стечених знања, посебних способности и вештина, као допринос јачању професионалног и одговорног правосудног система.

Контакт

Comodo SSL