Skip to main content

Uvodni onlajn regionalni sastanak povodom obeležavanja početka HELP onlajn kursa Saveta Evrope: “Pristup pravdi za žene“

Датум
Локација
Beograd
Аутор
Pravosudna akademija

Pravosudna akademija je, u saradnji sa projektom Saveta Evrope Horizontal Fasiliti za Zapadni Balkan i Tursku, regionalna akcija „Pristup pravdi za žene na Zapadnom Balkanu“,  dana 17. marta 2024. godine, organizovala onlajn uvodni sastanak povodom obeležavanja početka tutorisanog HELP onlajn kursa Saveta Evrope na temu: „Pristup pravdi za žene“.
Kurs je izrađen u sklopu projekta Partnerstva za dobro upravljanje “Jačanje pristupa pravdi za žene žrtve nasilja u šest zemalja Istočnog partnerstva”, a izradilo ga je Odeljenje za rodnu ravnopravnost u saradnji sa HELP programom Saveta Evrope. Ovaj kurs je namenjen sudijama i tužiocima iz zemalja regiona.

HELP onlajn kurs „Pristup pravdi za žene“ daje sveobuhvatan pregled međunarodnih i evropskih standarda za ženska prava i ravnopravnost polova, sudskih praksi i dobrih praksi. Ovo je prvi HELP kurs koji predstavlja jedinstven izvor znanja o pitanjima ravnopravnosti polova i pravde, obuhvatajući opsežne standarde Saveta Evrope, izveštaje o praćenju i instrumente mekog prava u ovoj oblasti.

Na uvodnom regionalnom sastanku učesnicima kursa su se obratili nacionalni tutori kao i:
-    Anka Sandesku, projektna menadžerka, odeljenje za rodnu ravnopravnost, Savet Evrope
-    Jasminka Peruničić Alen, projektna koordinatorka HELP na Zapadnom Balkanu
-    Elizabet Duban, ekspert iz Saveta Evrope, kao i autor kursa “Pristup pravdi za žene“
-    Olivera Pejak Prokeš, sudija Apelacionog suda u Novom Sadu, HELP tutor kursa za učesnike iz Srbije

Uvodnom regionalnom onlajn sastanku prisustvovali su članovi Nacionalne mreže sudija i tužilaca za primenu standarda Evropskog suda za ljudska prava u Republici Srbiji, sudije osnovnih, viših i apelacionih sudova u Republici Srbiji, javni tužioci osnovnih i viših javnih tužilaštava u Republici Srbiji i sudijski pomoćnici.

Planirano trajanje kursa je od 17.04.2024. godine do 20.06.2024. godine.

Učesnicima će nakon završetka kursa biti uručen sertifikat o pohađanju – uspešno savladanom kursu, koji zajednički izdaju Pravosudna akademija i Savet Evrope.
 

Uvodni onlajn regionalni sastanak povodom obeležavanja početka HELP onlajn kursa Saveta Evrope: “Pristup pravdi za žene“ - Izvor: Pravosudna akademija

O nama

Vizija

Nezavisno, nepristrasno, profesionalno, efikasno i odgovorno pravosuđe.

Misija

Stvaranje uslova za razvoj stučnosti nosilaca pravosudnih funkcija kroz uspostavljene jasne, merljive i objektivne kriterijume za izbor i napredovanje i njihovu obuku i usavršavanje, u skladu sa osnovnim vrednostima i principima na kojima se zasniva pravosudni sistem.

Cilj

Izrada i sprovođenje programa obuke za nosioce pravosudnih funkcija i zaposlenih u pravosuđu, radi sticanja novih i unapređenja stečenih znanja, posebnih sposobnosti i veština, kao doprinos jačanju profesionalnog i odgovornog pravosudnog sistema.

Kontakt

Comodo SSL